Băsescu, despre scăderea încrederii pe care oamenii o au în UE: Politicienii să spună adevărul despre bănci și bancheri

Băsescu, despre scăderea încrederii pe care oamenii o au în UE: Politicienii să spună adevărul despre bănci și bancheri
Publicat: 09/05/2013, 17:34
Actualizat: 20/03/2017, 16:11

Președintele Traian Băsescu afirmă că în ultimele luni lucrurile nu au evoluat suficient de convingător în ultimele luni în privința Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul justiției, iar cele semnalate în ultimul raport al Comisiei Europene sunt departe de a fi rezolvate.

El afirmă din nou că în Guvern este încă un ministru cu dosar penal în instanță, fiind vorba de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a cărui remaniere el a cerut-o insistent după raportul MCV prezentat pe 30 ianuarie de către Comisia Europeană.

„În ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare, din păcate lucrurile nu evoluează suficient de convingător în ultimele luni. La un moment dat, CSM-ul a părut a fi o instituție instabilă și n-am putea spune că lucrurile stau mult mai bine acum, iar cele semnalate în ultimul raport MCV sunt departe de a fi integral rezolvate și mă refer aici la faptul că avem, încă, un ministru cu dosar penal în instanță, ceea ce îi face pe europeni să se uite la noi ca la o țară ce are alte standarde politice decât cele europene, încă încercăm tertipuri legislative în Statutul deputaților și al senatorilor în zona imunității sau în aceea a incompatibilităților”, spune Băsescu, într-un interviu pentru publicația online „Calea Europeană”, citat de Mediafax.

Președintele subliniază că „acestea sunt riscuri în ceea ce privește aderarea în Schengen, iar, pe de altă parte, demonstrează că interese politice mărunte sunt pentru actuala coaliție mai presus de interesul național”.

El arată că o decizie favorabilă a Consiliului JAI în luna decembrie a acestui an privind aderarea României și Bulgariei la Schengen „are șanse bune”, însă „totul depinde de noi și de vecinii bulgari”.

Băsescu spune și că nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru „lovitura de stat parlamentară” din vara lui 2012, care a dus la ratarea unei decizii favorabile privind aderarea la Schengen în octombrie anul trecut.

„La noi nimeni nu pare a se simți responsabil pentru acest lucru. Ba dimpotrivă, responsabilii de amânarea intrării României în Schengen par acum a susține că au scos țara din izolare”, mai susține președintele.

„Adevărul despre bănci și bancheri”

Întrebat despre scăderea încrederii în Uniunea Europeană – atât la nivel național, cât și în plan european, președintele a răspuns că euroscepticismul creat este „un lucru îngrijorător”.

„În opinia mea, acest lucru este cauzat, în primul rând, de faptul că, într-o perioadă de criză, Uniunea nu a livrat ceea ce a promis, și anume: s-a promis creare de locuri de muncă, iar, în realitate, șomajul a crescut consistent, pe de altă parte s-a promis reluarea creșterii economice și, în fapt, încă, suntem în plină recesiune, cel puțin în Zona Euro. În aceste condiții credibilitatea, încrederea cetățenilor în Uniune a Europeană a scăzut inevitabil”, a declarat președintele.

Dincolo de aceste lecții, există o serie de acțiuni care ar putea fi întreprinse pentru a crește încredererea cetățenilor europeni în spațiul comunitar. „Totală sinceritate în comunicarea publică. Cetățenii europeni trebuie să știe că o bună parte a prosperității lor a fost asigurată cu bani pe care nu i-au produs, au fost bani împrumutați, iar, acum, banii împrumutați trebuie plătiți înapoi, de multe ori cu dobânzi foarte mari și, de asemenea, cu costuri consistente pentru populație. Și mai este un lucru care ar trebui să facă parte din discursul public al politicienilor, și anume, adevărul despre bănci și bancheri. Desigur nu toți pot fi băgați în aceeași oală, dar guvernele unor țări au plătit sume enorme pentru incompetența, imoralitatea în afaceri și lăcomia unor bancheri, iar acum găurile din bănci sunt acoperite cu banii populației”, a mai spus președintele Băsescu..

„România nu are nevoie de un președinte care să facă să se aștearnă liniștea”

Președintele Traian Băsescu a mai declarat, în interviul pentru Calea Europeană, că România nu are nevoie de un președinte care să facă „să se aștearnă liniștea” în viața politică și a instituțiilor statului, menționând că „furturile și ilegalitățile se fac în liniște deplină”.

„România nu are nevoie de un președinte care să facă «să se aștearnă liniștea» în viața politică și a instituțiilor statului. România are partide și instituții încă prea departe de a fi perfecte, ceea ce face
obligatorii intervențiile publice ale președintelui țării ca element de presiune pentru corectarea lucrurilor. Este, însă, foarte adevărat că populația are nevoie să vadă instituțiile statului lucrând împreună pentru atingerea obiectivelor naționale și atunci președintele trebuie trebuie să găsească o cale de mijloc, dar acest lucru nu ține numai de el, ci și de Guvern, de Parlament și de CSM”, spune Băsescu, citat de Calea Europeană.

Potrivit președintelui, „toate ilegalitățile se fac în liniște deplină”.

„Până la urmă eventualele poziții publice ale președintelui legat de funcționarea unor instituții sunt o obligație a acestuia, iar cele semnalate trebuie corectate și nu există motive să genereze necolaborarea între instituții. Și, hai să fim corecți până la capăt: cei care, într-o țară ca România, vor o liniște totală, trebuie să știe că toate furturile, toate ilegalitățile se fac în liniște, în liniște deplină”, a mai spus Băsescu.

„Ne-ar trebui un Guvern competent, care să genereze creștere economică durabilă”

Totodată, Băsescu afirmă că după restabilirea echilibrelor macroeconomice României îi trebuie un Guvern competent, care să genereze creștere economică durabilă și locuri de muncă, principala soluție în acest sens fiind utilizarea fondurilor europene.

„În cazul României suntem la stadiul la care echilibrele macroeconomice au fost restabilite, ceea ce ne-ar trebui ar fi un Guvern competent care să genereze creștere economică durabilă și locuri de muncă. Banii europeni ne stau la dispoziție. Ne trebuie doar competență și corectitudine ca să-i utilizăm”, spune Băsescu, într-un interviu acordat publicației online „Calea Europeană”, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei.

El adaugă că fondurile europene au devenit o vulnerabilitate a României în loc să fie un avantaj, iar nivelul redus de absorbție este cauzat nu numai de lipsa de capacitate administrativă, ci reprezintă și „o probă a lipsei de patriotism” și incompetenței miniștrilor și funcționarilor.

„În mod egal și miniștrii și funcționarii au probat și incompetență și lipsă de patriotism. Să sperăm că lucrurile vor merge mai bine de acum înainte, chiar dacă, trebuie să recunosc, declarații de genul «anul
acesta vom absorbi 50% din banii europeni», venite din partea guvernanților, îmi par a fi în linia unei retorici fără acoperire și care fixează guvernanții în zonă incompetenței și a incapacității de a înțelege mecanismul de absorbție a fondurilor europene”, susține șeful statului.

El precizează însă că fostul Minister al dezvoltării regionale și turismului, condus de Elena Udrea, trebuie scos din aceste referiri negative.

„Este corect să scot din aceste referiri negative
fostul MDRT, unde absorbția fondurilor a fost mai bună și, cel puțin până anul trecut, în acord cu graficul de asigurare a banilor alocați. O dovedesc cifrele”, mai spune Băsescu.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele EXTRASE la LOTO joi, 9 mai. Reporturi uriașe la LOTO 6/49, LOTO 5/40, JOKER și NOROC

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării